Laptele de capra – sursa de sanatate

 • laptele de capră este mai puţin alergic decât laptele de vacă, deoarece nu contine complecsi de proteine care stimulează reactiile alergice.
 • 1 cana cu lapte de capră are aproximativ 500 mg de potasiu, un mineral esenţial în reglarea tensiunii sângelui, dar şi a funcţiilor inimii.
 • în laptele de capră se găseşte un aminoacid numit triptofan, care luptă împotriva stresului, depresiei şi insomniei.
 • laptele de capră fortifică organismul şi întăreşte imunitatea naturală în TBC (în special cu localizare pulmonară), anemii, dezechilibre hormonale cu pierdere în greutate, cancere în forme incipiente, convalescenţe, afecţiuni paratiroidiene care generează spasmofilii rebele la tratamente clasice, atrofii musculare, astenie de primăvară.
 • consumul preventiv de lapte de capră îi face pe cei bolnăvicioşi din fire să devină mai rezistenţi la virozele de sezon sau să suporte mai uşor eventualele îmbolnăviri contagioase, îi fereşte pe adolescenţi de epuizare fizică şi îi ajută pe copiii distrofici să se dezvolte normal.
 • spre deosebire de laptele de vacă, cel de capră conţine un acid organic puternic care s-a demonstrat că opreşte evoluţia cancerului aflat în stadiul incipient, dar are efecte benefice şi în unele cazuri terminale, cu metastaza osoasă.

Boli prevenite cu ajutorul laptelui de capra si al derivatelor sale

 • Intoleranta la produse lactate
 • Osteoporoza
 • Tulburarile de crestere la copii
 • Diabet si colesterol marit
 • Litiaza biliara, dispepsia, sindromul de malabsorbtie
 • Boala canceroasa
 • Artrita reumatoida

Precautii si contraindicatii

Toate  studiile  facute  pana in prezent arata ca efectele adverse la administrarea laptelui de capra sunt foarte  reduse . Totusi, produsele lactate de capra vor  fi  administrate  cu  prudenta, la inceput in doze mici,  celor  care  sufera de intoleranta la lactoza , celor   cu  colita  de  fermentatie sau cu diverse alte tulburari de tranzit intestinal. Daca apar fenomene neplacute, atunci administrarea laptelui de capra se intrerupe imediat.

Cel mai bun – laptele proaspat muls

 Laptele de capra este usor de recunoscut prin culoarea sa alb deschis (laptele de vaca este alb-galbui), precum si prin faptul ca nu trebuie  sa fie pasteurizat si omogenizat, ca si cel de vaca. In cazul laptelui de vaca, omogenizarea este necesara, pentru ca particulele de grasime tind sa se separe la suprafata. Prin faptul ca nu este pasteurizat, laptele de capra isi pastreaza toate proprietatile nutritive.
Laptele de capra este considerat superior celui de vaca, deoarece este mai usor de digerat (da mult mai rar alergie si intoleranta digestiva), fiind totodata mai bogat in minerale constitutive si in oliogoelemente. Principalul neajuns invocat este mirosul specific pe care il are laptele de capra, dar care nu este prezent totdeauna, el fiind dependent de furajele pe care le consuma animalele.
De regula, pentru a obtine efecte terapeutice, se administreaza minimum 250 ml (o cana) de lapte de capra, fiert sau nu. Laptele nefiert, consumat in maximum 48 de ore de la mulgere, este considerat a fi cel mai activ din punct de vedere terapeutic, dar in cazuri rare, poate provoca deranjamente digestive si infectii. Ca atare, persoanele sensibile, cum ar fi copiii mici, femeile insarcinate sau care alapteaza nu vor consuma decat laptele de capra fiert, care este mai sigur. Cel nefiert, in schimb, are un nivel calitativ net superior celui pasteurizat, deoarece pasteurizarea denatureaza proteinele si inactiveaza enzimele.